botez-mainimage2

Viața creștină începe cu „botezul din apă și din Duh”. Biserica a păstrat Taina Botezului ca pe o poartă spre toate celelalte Taine, dar și ca pe o inițiere temeinică în credința creștină.

În centrul Tainei Sfântului Botez, lăsată nouă de Hristos cu legământ, se află consacrarea omului nou în numele Sfintei Treimi. Când spunem „Se botează robul lui Dumnezeu în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh” nu ne exprimăm recunoștința pentru viața dăruită de Dumnezeu, ci încrederea deplină că cel botezat primește o cetățenie pe care nu o poate obține sub nicio altă formă, devenind astfel fiul tainicului tărâm al iubirii desăvârșite.

În Biserica Ortodoxă se botează orice om, de orice vârstă, cu precizarea că cel botezat (sau garantul lui – nașul) trebuie să cunoască mai întâi care sunt coordonatele pe care va trebui să-și clădească noua sa viață creștină.

Recomandarea Bisericii Ortodoxe de a boteza pruncii la vârsta fragedă de 1-2 luni este strâns legată de primirea de către copiii creștini nu doar a unei educații creștine, ci și a unei vieți în, prin și cu Hristos, pruncul botezat având posibilitatea primirii dese mai ales a Tainei Euharistiei.

Odată cu primirea Tainei Botezului Biserica îl face părtaș pe noul botezat de încă două din cele șapte Taine ale sale: Mirungerea și Euharistia.

La Biserica Albă suntem dedicați tradiției generale a Bisericii Ortodoxe și dorim ca Sfânta Taină a Botezului să fie făcută în bună rânduială, cu mult calm și cu delicatețe, rugându-ne împreună pentru creștinul cel nou care primește cetățenie cerească.

Săvârșim Taina Botezului (împreună cu celelalte două deja amintite) asistați întotdeauna de prestigiosul nostru cor, vocile calde ale însuflețiților melozi asigurându-ne și nouă și dumneavoastră liniștea sufletească (cea acustică nu poate fi asigurată întotdeauna, decât cu acordul pruncului botezat) de care avem nevoie la un moment atât de important.

Veți avea nevoie de câteva lucruri pentru Botez:

Naș creștin

O lumânare, puțin ulei, puțin vin, crisma (pânză mare și albă), fașa (bandă textilă deschisă la culoare), prosop și săpun. Semnificația acestora o puteți afla aici.

Va trebui să vă programați la biserică pentru data și ora dorite. De-a lungul anului, cu puține excepții ce vă vor fi comunicate la programare, săvârșim Taina Botezului sâmbăta și duminica de la ora 13.00, din oră în oră, până seara la ora 20.00.

 

Vom fi fericiţi să vă fim alături într-un astfel de moment sfânt!


Sfântul Botez

Taina Sfântului Botez – consideraţii teologice