ba-arhitectura-mainimg

Planul bisericii

Este de tip uninavat (30,3 x9,60 m) cu absida altarului semicirculară, decroşată, cu turla Pantocrator şi turn clopotniţă peste pronaos şi cu portic pe latura vestică.


Altarul

Învelit cu o boltă cilindrică terminată în sfert de sferă, are două nişe adânci pentru proscomidie şi diaconicon, care sunt săpate în grosimea zidurilor.


Naosul vast

Este protejat cu o calotă sferică (peste fostul pronaos) şi este surmontat de turla Pantocrator susţinută de arce în plin centru, rezemate pe zidurile laterale prin intermediul unor picioare de zidărie.


Pronaosul actual

Un vestibul de numai doi metri adâncime – este rezultat din divizarea pridvorului bisericii iniţiale printr-un zid median cu prilejul lucrărilor dintre 1871-1873. Vestibulul este acoperit cu bolţi cilindrice iar deasupra peste cafas se ridică turnul clopotniţă.


Tâmpla

Sculptată în lemn de tei de o deosebită valoare este o capodoperă a şcolii de sculptură brâncoveneşti.


Porticul

Având înălţimea mai mică decât a navei bisericii, este deschis, are trei arce frontale descărcate pe stalpi din zidărie (cei din colţuri subliniaţi cu pilaştri, iar cei din centru cu două coloane angajate ce susţin un fronton triunghiular).


La exterior

Biserica este tencuită în întregime, fiind îmbrăcată în haină neoclasică, inspirată după ordinul doric: cu pilaştri. Friza cu triglife şi discuri, cornişă cu denticuli.


Acoperişul

Este în două ape, terminat pe faţada vestică cu fronton străpuns de un oculus.


Turlele

Sunt de plan octogonal aşezate pe baze pătrate, îmbrăcate la exterior cu tablă profilată, imitând profilele din tencuială.

Cercetarea de arhitectură la Biserica Albă 2012-2014

Puteți să vizualizați Cercetarea de Arhitectura a Bisericii Albe in format PDF. Folosiți sagețile pentru o navigare printre paginile documentului.

CERCETAREA DE ARHITECTURA Biserica Alba Bucuresti 2012-2013 -